När ska skiten försvinna?

Okej, lite off topic för min blogg kanske. Men jag måste bara få skriva av mig för det här är viktigt. Jag blir så sjukt ledsen, arg och det skär i hela hjärtat och kroppen av allt som händer i världen just nu, senast idag på Bryssels flygplats Zaventem. Det får mig bara att tänka på en låt som min mormor brukade spela på skivspelaren när jag var liten, “Inatt jag drömde…” av Corenlis Vreeswijk. Känns som den drömmen han sjunger om är rätt så långt borta såna här dagar… Men jag vill tro att det ska bli som han sjunger tillslut. I söndags kom vi hem från en kortare resa till Paris, och vi pratade faktiskt senast då om att även om det är underbart att resa och se nya saker, är det ändå rätt obehagligt att vara på resande fot och befinna sig på t.ex. flygplatser eller andra stora sevärdheter så som det varit senaste tiden med diverse terrordåd, och man blir hela tiden påmind då militärer spatserar längs byggnader och gator med laddade automatvapen överallt. På de flesta affärer och större områden var vi tvungna att visa upp innehållet i väskor och ryggsäckar, till och med på McDonalds! Visst är det ju betryggande att militär och polis är i beredskap och patrullerar städerna, men det är så sjukt att det ska behövas. Även om jag inte gick runt i Paris och var rädd; för Paris var underbart på många sätt, så blir man ändå så skeptisk mot människor man möter på gatan som på något sätt ser skumma ut, man blir fördomsfull även fast man inte vill vara det, och man kan inte låta bli att tänka snabba tankar att Hjälp – tänk om tunnelbanan sprängs nu när vi är här i? eller om någon bara får för sig att skjuta hejvilt när man sitter på någon restaurang. Det blev mer påtagligt så att säga. Man märker att människor runt omkring är försiktiga och fördomsfulla. Det skrämmer mig också att flera fransmän vi pratade med i t.ex. affärer pratar om Sverige som ett land som var underbart som de tyckte om, och att de nu aldrig mer vill åka till Sverige för att politiken här är en katastrof. Det gör mig ledsen, att någon pratar så illa om vårt land som en gång var ett land som många såg upp till. Jag tror inte att folk förstår hur illa det upplevs utifrån att exempelvis Sverigedemokraterna breder ut sig och med allt hat vi har här, och hur utrikespolitiken ser ut och fungerar. Men jag förstår ju delvis varför de fransmännen sa så. Och jag kan också delvis förstå att människor i ren rädsla väljer att hata istället för att försöka se positivt på att vi tillsammans kan bekämpa det här utan hat. Men jag önskar folk tog reda på fakta istället för att reagera i rädsla.

 

Jag blir så sjukt förbannad att det är såhär. Varför? Jag förstår inte vad terroristerna tänker genom att döda en massa oskyldiga människor på en flygplats, eller på en konsert, eller var som helst för den delen, bara för att några människor tycker något annat. Det kommer jag aldrig nånsin ha förståelse för. Vafan?! Var och en får väl tycka vad dom vill, men man behöver väl för i helvete (ursäkta mitt språk) inte döda och bomba och skjuta på folk för den sakens skull. Man kan väl för fan sitta hemma och tycka och förbanna sig hur mycket man vill över att andra människor lever olika än en själv, men varför måste man döda och skrämma upp andra människor? Varför allt detta extrema hat mot människor de aldrig mött, människor de inte vet någonting om? Människor som vill leva sitt liv i fred och harmoni och som vill kunna leva fritt, utan att tänka att man ska bli skjuten mitt på gatan eller sprängd i luften när man ska åka på semester. Jag kan för min vildaste fantasi inte förstå hur människor kan vara så kalla. Människor av samma kött och blod som vi. Jag är så otroligt ledsen för att människor på vår jord, kan vara så grymma och känslokalla att de inte bryr sig om att oskyldiga vuxna och barn måste sätta livet till eller leva i konstant skräck. Jag tänker på alla barn som måste födas in i allt det här, så fruktansvärt att veta att de kanske måste växa upp i en värld som är kaos. Och då tänker jag inte bara på alla oss i västvärlden där terror och våld är relativt “nytt” i vårt samhälle, utan också på alla de flyktingar som flyr för sina liv över farliga vatten i små gummibåtar för att komma undan precis den här sortens terror, och i alla de länder som präglas och styrs med våld, hat och attentat i flera decennier. ALL slags våld och terror känner jag bara enorm avsky för. Och jag tycker det är synd, att människor som går på precis samma jord som jag, någon gång har hamnat i en situation som gjort att de anslutit sig till extrema terrorgrupper eller fostrats till dödsmaskiner. Det är sjukt, för jag har svårt att tro att ett litet barn självmant väljer att bli en terrorist eller självmant vill skjuta någon. Jag tror nånstans att vi alla föds lika, och sen är det till största del YTTRE OMSTÄNDIGHETER som formar oss till vad vi vill leva efter.

 

Det gör mig också så ledsen och arg, att människor inte kan se skillnad på de som flyr och de som är extrema terrorister. Nu vill jag tro att de flesta i Sverige i alla fall förstår den här skillnaden. Men de som kommer är inga terrorister bara för att de exempelvis är muslimer. Visst, de kanske är födda in i samma religion som många terroristgrupper, men jag tror knappast de skulle förbanna sig över terroristerna, fly från sina hemland, sina familjer och riskera sina liv för att komma ifrån de människor som tror på terror och kallar det för “samma religion” – om de vore terrorister. Jag är inte muslim själv och jag delar inte alla åsikter som muslimer har, men jag kan inte förstå hur endel svenskar och andra i västvärlden kan sitta och tycka att de som kommer hit för att överleva är terrorister?! Grundat på vad? Att en person som kommit är en terrorist och resterande hundratals tusen inte är det? Eller vad? De som tror det måste ju leva i en fantasivärld men någon egen skev verklighetsuppfattning. Vakna upp och inse skillnaden. Terrorister är terrorister. Muslimer, eller andra religioner som skiljer sig från våran; är andra människor men med en annan tro, som vi förvisso inte måste dela om vi inte vill eftersom sverige är ett fritt land, men de är människor precis som vi och har sina liv med sina tankar och åsikter. Återigen, sverige är ett fritt land: Whats the problem, lixom? Jag hoppas för allt jag har att det här ska få ett slut och att människor slipper leva i skräck och att all terror på något sätt eliminineras från den här jorden.

 

Jag tillhör den människoskara som tar åt mig sånt här så sjukt nära, jag påverkas enormt av allt som händer och sker och jag mår dåligt över att den värld jag lever i ser ut som den gör idag och har sett ut länge tillbaka. Jag skäms lite för att säga att jag inte var lika medveten om våldets utsträckning förut, och det är ju självklart nu efter alla attentat som händer så pass nära mig som jag inser hur hemskt det verkligen är och HAR VARIT. Sverige är och har varit ett ganska förskonat land och vi har inte kommit i kontakt med den här sortens våld tidigare i samma utsträckning, och det är så dumt eftersom våldet alltid har funnits där. Jag tror vi luras och tror att detta är något nytt, när det egentligen funnits jättelänge. Vi har bara inte fattat och sett och kunnat ta till oss. Men nu blir vi rädda då det händer, inte konstigt egentligen, men det är synd att många tror att det beror på flyktingar som kommer osv. Det beror inte på det, det beror på att äntligen måste vi öppna ögonen för omvärlden som den varit länge, och chockas av att det faktiskt är så illa som det är. Återigen, jag hoppas att terrorn ska få ett slut och att freden och medmänskligheten ska vinna i slutändan. Att världen kan en dag vara en vacker plats där ingen behöver lida eller dö för någon annans tro eller exrema åsikt. Att människor får vara som de är, utan att vi ska hata eller slå på varandra. Jag hoppas innerligt och önskar det fanns mer man kunde göra för att stoppa våld och extremism. Världen ÄR en vacker plats egentligen, jag har rest och sett saker som jag aldrig trodde. Det är enormt vackert, och jag har mött så många fina och underbara människor genom åren, och det får mig att tro att den bilden jag har av världen från alla mina resor egentligen är den sanna men just nu täcks den över av allt hat, ignorans och okunskap.

Du kanske också gillar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.